NSA: 1,8 miljoen telefoontjes in NL
De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft vorig jaar in een maand ongeveer 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken onderschept. Dat meldt technologiesite Tweakers.net, die een grafiek van het Duitse weekblad Spiegel heeft geïnterpreteerd.
De NSA verzamelde de gegevens in het kader van het afluisterprogramma Boundless Informant. De telefoonnummers van de 1,8 miljoen gesprekken werden opgeslagen en vergeleken met een database van verdachte nummers.
Als het nummer in de database voorkwam, werd het gesprek volgens onderzoeksjournalist Glenn Greenwald opgenomen. Hij schreef over de afluisterpraktijken voor de Franse krant Le Monde.
Internetverkeer
In totaal werden in Boundless Informant de gegevens van 125 miljard gesprekken opgeslagen. In sommige gevallen werd er ook internetverkeer bekeken. In Nederland was dat niet het geval, blijkt uit de grafiek van Der Spiegel.
In de grafiek, die afgelopen zomer al werd gepubliceerd, staan de cijfers van december 2012 van Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. Klokkenluider Edward Snowden heeft de geheime data naar buiten gebracht.
Franse reactie
In Frankrijk wil men opheldering over de afluisterpraktijken door de NSA. Le Monde schreef vanochtend dat daar in een maand tijd 70 miljoen telefoongesprekken onderschept zijn.
De Franse regering noemt de praktijken onacceptabel en heeft zijn Amerikaanse ambassadeur ontboden. Hij moet vandaag op het ministerie uitleg komen geven over de kwestie.
- liveblog
Weer rustig na avondklokrellen • Morgen start GGD met vaccinatie 90-plussers
Volg hier het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van maandag 25 januari.
Rellen in zeker tien gemeenten, ziekenhuis in Enschede bekogeld
"Het is vreselijk", reageert voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad in Op1. "Dit is geen demonstreren, ik zou dit coronahooligans noemen."
Geëmotioneerde burgemeester Eindhoven: 'We zijn zo op weg naar burgeroorlog'
60 á 70 relschoppers zitten nu vast. Burgemeester Jorritsma denkt dat er nog meer aanhoudingen volgen, omdat tijdens de rellen is besloten niet iedereen op te pakken om "een groter bloedbad" te voorkomen.