NOS NieuwsAangepast

Weduwe Tito overleden

Jovanka Broz, de weduwe van de voormalige Joegoslavische heerser Josip Broz 'Tito' is overleden. Ze stierf vanochtend in de Servische hoofdstad Belgrado. De voormalige presidentsvrouw was al geruime tijd ziek. Ze is 89 jaar geworden.

Door haar relatie met de sterke man die Joegoslavië bijeen hield, was Jovanka Broz een prominent figuur in het land, al was haar positie altijd omstreden. Ze schopte het tot luitenant-kolonel in het leger, ondanks aanhoudende geruchten dat ze spioneerde voor de Sovjetunie, het land waarmee Tito eind jaren veertig brak om een onafhankelijke communistische koers te varen. Joegoslavië viel aan het einde van de Koude Oorlog in een bittere oorlog uiteen.

Tombe

Ook Broz' persoonlijke leven was turbulent, vooral door de vele affaires die Tito erop na hield. De laatste jaren van Tito's leven werden de twee niet meer samen in het openbaar gezien.

Na Tito's dood in 1980 kwam een definitief einde aan haar publieke leven. Haar bezit werd geconfisqueerd en ze leefde in een vorm van huisarrest in Belgrado. Pas in 2009 kreeg Broz weer reisdocumenten. Lang heeft ze daar niet van kunnen genieten. Haar gezondheidstoestand verslechterde gaandeweg en ze bracht de laatste maanden van haar leven voornamelijk in het ziekenhuis door.

Haar dood is niet alleen in Servië groot nieuws, maar in alle landen van voormalig Joegoslavië. De weduwe van Tito zal worden begraven naast haar echtgenoot in een tombe in een buitenwijk van Belgrado.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl