NOS NieuwsAangepast

Geschiedenisprijs voor Bossenbroek

De Libris Geschiedenis Prijs is dit jaar gewonnen door Martin Bossenbroek voor zijn boek 'De Boerenoorlog'. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

De Boerenoorlogen (1898-1902) betekenden het einde voor de onafhankelijke Boerenrepublieken in het zuiden van Afrika. Afrikaners noemen deze oorlogen de Vrijheidsoorlogen.

Volgens de jury heeft Bossenbroek een leerzaam boek geschreven over de strijd tussen de Boeren en de Britten.

Klassiekers

Het boek geeft inzicht in de diplomatieke bewegingen op hoog niveau en in de verwantschap en de emotionele band tussen Nederland en Zuid-Afrika, staat in het juryrapport.

"Bossenbroek slaagt er ogenschijnlijk moeiteloos in de lezer te verplaatsen naar een andere tijd. Dat maakt 'De Boerenoorlog' bijna tot een epos".

Martin Bossenbroek is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef historische klassiekers als Holland op zijn 'Breedst' en 'De Meelstreep'.

Rijksmuseum

Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 326 boeken mee naar de prijs.

De prijs is een initiatief van het Historisch Nieuwsblad, uitgever Libris, de omroepen NTR en VPRO, het Rijksmuseum en de Volkskrant en is voor de zevende keer uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl