Chebet wint marathon Amsterdam

Aangepast

Wilson Chebet heeft voor het derde jaar op rij de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaan won in een tijd van 2.05.36 en was daarmee vijf seconden sneller dan zijn eigen parcoursrecord uit 2012.

Chebet maakte na dertig kilometer nog deel uit van een kopgroep van acht man, maar na 33 kilometer ging Bernard Koech ervandoor. Chebet kon aanvankelijk niet volgen en moest een gaatje laten.

De 28-jarige Chebet herpakte zich, sloot weer aan bij Koech en plaatste op vier kilometer van de finish de beslissende versnelling. Koech werd vervolgens ook nog gepasseerd door Birhanu Girma, die in 2.06.06 tweede werd.

Koen Raymaekers stapte halverwege de race uit. De 33-jarige atleet, die voor het eerst onder de 2.10 wilde lopen, had een kuitblessure. Ronald Schröer was in 2.16.27 de beste Nederlander. Hij eindigde daarmee als achttiende.

Kipketer zegeviert bij de dames

Bij de dames ging de overwinning naar Valentine Kipketer. De Keniaanse kwam in het Olympisch Stadion in 2.23.02 over de streep. Daarmee bleef ze bijna twee minuten boven het parcoursrecord van Meseret Hailu.

De Amerikaanse Serena Burla eindigde op bijna vijf minuten van de winnares als tweede. Beste Nederlandse was Miranda Boonstra, die met 2.31.49 als zesde de finish passeerde.

STER Reclame