NOS NieuwsAangepast

Facebook: onthoofdingsfilm mag

Facebook heeft zijn besluit verdedigd om eerder deze week een onthoofdingsfilmpje te laten staan. Een woordvoerder zegt dat het bloedige filmpje online mag blijven, omdat daarmee aandacht wordt gevraagd voor de gruwelpraktijken.

Op de beelden is van dichtbij te zien hoe een man de keel wordt doorgesneden. Hij wordt daarna in een kuil gegooid om dood te bloeden.

De gebruiker zou met het filmpje aandacht willen vragen voor de gruwelijkheden van de oorlog in Syrië. In de begeleidende tekst wordt gebruikers onder de 20 jaar afgeraden het filmpje te bekijken.

Vrijelijk te zien

De website benadrukt dat Facebook wereldwijd vaak gebruikt wordt om misstanden aan het licht te brengen, bijvoorbeeld tijdens de Arabische Lente of door dierenactivisten.

"Mensen delen deze video op Facebook, juist om deze praktijken te veroordelen. Facebook vindt dat dit een bijdrage levert en niet gecensureerd zou moeten worden."

Sadisme

De woordvoerder benadrukt dat een dergelijk filmpje niet mag als het geweld wordt verheerlijkt. "Het delen van beelden om sadistische redenen is verboden", aldus de woordvoerder.

"Als de video geplaatst zou worden om deze gebeurtenis te vieren, of dergelijke praktijken aan te moedigen, zou Facebook er anders mee omgaan."

Felle reacties

Op Facebook werd fel gereageerd op de beelden. Sommige gebruikers vonden het afschuwelijk dat het filmpje vrijelijk te zien is.

Anderen steunen de actie. Het filmpje werd al ruim 750 keer gedeeld en bijna 600 keer geliket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl