NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Geboortehuis Mata Hari verwoest

Door de brand in Leeuwarden is het geboortehuis van Mata Hari verwoest. Zij is één van de bekendste Nederlanders die in Leeuwarden zijn geboren.

Margaretha Geertruida Zelle, zoals ze werkelijk heette, werd op 7 augustus 1876 geboren. Toen ze achttien was trouwde ze met de twintig jaar oudere KNIL-kapitein Rudolph MacLeod.

Door hem kwam ze in de betere kringen van Den Haag terecht en leerde zij veel militairen kennen. Het huwelijk was slecht en Margaretha Zelle vertrok naar Parijs waar zij ging optreden als danseres.

Sensuele dans

Haar artiestennaam was Mata Hari en haar specialiteit was de exotische sensuele dans. In 1907 scheidde zij van MacLeod. Zij werd een graag geziene gast in het Parijse en Franse societyleven.

Maar ook in andere Europese hoofdsteden zoals Berlijn was zij bekend. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak kon zij nog altijd overal naartoe, omdat Nederland neutraal was in deze oorlog.

Al in 1915 waren er geruchten dat zij zich bezighield met spionage. En in 1917 werd zij door de Fransen gearresteerd wegens spionage voor de Duitsers. Na een kort proces werd zij ter dood veroordeeld.

Vuurpeloton

Op 15 oktober 1917 werd zij in Vincennes door een vuurpeloton gedood. Een blinddoek had zij vastberaden geweigerd.

Haar leven is een legende geworden en er zijn meer dan 10 films over Mata Hari gemaakt. Beroemde actrices als Greta Garbo, Merle Oberon, Jeanne Moreau en Zsa Zsa Gabor hebben Mata Hari gespeeld. Nederlandse actrices die de rol hebben gespeeld zijn Sylvia Kristel en Josine van Dalsum.

STER reclame