NOS NieuwsAangepast

VN onderzoekt Zwarte Piet

De Verenigde Naties doen onderzoek naar Zwarte Piet. Een commissie onder verantwoordelijkheid van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bekijkt of de knecht van Sinterklaas een racistisch stereotype is, meldt NRC Handelsblad.

Het dagblad heeft een brief (pdf) van vier VN-rapporteurs gepubliceerd die zich bezighouden met mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme. De brief is gericht aan de Nederlandse regering en is gedateerd op 17 januari.

UNESCO

In de brief staat dat de rapporteurs informatie hadden gekregen dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is en dat het beeld van Afrikanen als tweederangs burgers wordt bevestigd door de "domkop en knecht" Zwarte Piet.

Verder stellen de VN-rapporteurs dat het sinterklaasfeest niet op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed mag, als de "betrokken gemeenschappen" er niet mee instemmen.

In een antwoord aan de rapporteurs schrijft de Nederlandse VN-ambassadeur in Genève Roderick van Schreven op 10 juli dat Nederland geen plannen heeft om het sinterklaasfeest voor te dragen voor de UNESCO-lijst. Ook dit stuk is gepubliceerd door NRC Handelsblad.

Publieke discussie

Verder staat in het antwoord dat de Nederlandse regering Sinterklaas beschouwt als "traditioneel kinderfeest" en ervan op de hoogte is dat "Zwarte Piet soms onderwerp van publieke discussie is".

Eind volgende maand bespreken de VN-rapporteurs het Nederlandse antwoord, meldt NRC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl