NOS NieuwsAangepast

Voetballers steeds jonger gescout

Door redacteuren Hugo van der Parre en Bas Waarts

Clubs in het betaald voetbal scouten steeds vaker allerjongste voetballertjes in hun streven de beste talenten op te pikken. De clubs in de top van het amateurvoetbal zien elk weekeinde scouts van de profclubs langs de lijn bij de F-pupillen (7/8 jaar). En dat leidt per vereniging ook elk jaar wel tot een paar transfers naar betaaldvoetbalclubs.

Dat zeggen de top- en hoofdklasseclubs in het amateurvoetbal in antwoord op vragen van de NOS. Vrijwel alle clubs (49 van de 57 die hebben gereageerd) zeggen dat elk weekend scouts langs de velden staan bij de jongste spelers.

Leeftijdsgrens en toezicht

De clubs vinden dat er regels moeten komen om tegen te gaan dat buitenlandse clubs de talenten wegplukken, ook al maken ze dat zelf nooit mee. De meeste clubs zijn voor een verbod. De andere willen in ieder geval een leeftijdsgrens en beter toezicht, meestal omdat ze een transfer op die leeftijd niet goed vinden voor de ontwikkeling van het kind. Deze zomer maakte een Groningse jongen van 10 de overstap naar Barcelona.

De amateurclubs verwachten dat het scouten van jongere spelers alleen maar zal toenemen, omdat de tijd van het grote geld bij Nederlandse profclubs voorbij is. Betaald-voetbalclubs hebben minder mogelijkheden om buitenlandse spelers te kopen en moeten het steeds meer van hun eigen kweek hebben.

Kritiek De Haan

Foppe de Haan, die als bondscoach van Jong Oranje zeer succesvol was, heeft kritiek op het scouten van heel jonge voetballers door clubs in het betaald voetbal. Hij vindt dat je kinderen tot 10 jaar niet uit de eigen omgeving moet wegplukken. Het liefst ziet hij dat kinderen tot aan de D-afdeling hoogstens een keer per week bij een profclub meevoetballen. Tegelijkertijd blijft het talentje dan bij zijn eigen amateurclub actief.

De profclubs die volgens de amateurverenigingen de meeste kinderen oppikken zijn PEC Zwolle, FC Twente, Heerenveen en Ajax. Zij worden op de voet gevolgd door Vitesse, ADO Den Haag, Feyenoord en Sparta.

Samenwerkingsverbanden

Verschillende amateurverenigingen melden dat ze een samenwerkingsverband hebben met een of meer betaald-voetbalclubs in hun regio. Het meest genoemd worden PEC Zwolle, PSV, FC Twente en FC Utrecht.

Spelersmakelaars zijn een stuk zeldzamer op de amateurvelden dan scouts. Slechts 7 van de 57 clubs melden dat ze wel eens met makelaars te maken hadden, maar ze benadrukken dat het uitzonderingen zijn.

Bekijk hieronder de antwoorden (57 clubs reageerden):

Wordt uw club regelmatig bezocht door scouts van andere, grotere voetbalclubs of personen die een rol als zaakwaarnemer willen spelen?

Ja 49 Nee 4 Soms 4

Zijn de gevolgde spelers jonger geworden in de afgelopen jaren (bijvoorbeeld in vergelijking met tien jaar terug)?

Ja 28 (vooral F-jes) N.v.t. 15 Weet niet 2

Leidt het scouten ook daadwerkelijk tot 'transfers' naar andere clubs?

Ja 49 Nee 4 N.v.t. 4

Maakt u ook mee dat er jonge spelers naar het buitenland gaan?

Ja 0 Nee 57 N.v.t. 0

Zou er een verbod moeten zijn op buitenlandse clubs die hier kinderen oppikken?

Ja 30 Nee 21 (zijn wel voor regel, leeftijdsgrens en toezicht) Geen mening 6

Heeft u wel eens te maken met makelaars die zich (willen) presenteren als vertegenwoordiger van jonge spelers?

Ja 7 Nee 48 N.v.t. 2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl