Dick Schneider kijkt zaterdagavond met extra interesse uit naar de confrontatie tussen Go Ahead Eagles en Feyenoord. De geboren Deventenaar begon zijn carrière bij Go Ahead en beleefde daarna een succesvolle periode in Rotterdam.

Als de 65-jarige Schneider vooruitblikt op de wedstrijd, begint hij gelijk over het thuisvoordeel van Go Ahead Eagles. "Al is dat nu lang niet meer zo sterk als vroeger. In mijn tijd was de Adelaarshorst een onneembare veste. Thuis werden de punten altijd gepakt", vertelt Schneider aan de NOS.

"Nu is dat anders. Als op papier grote ploegen in Deventer punten verspelen, heeft dat vooral te maken met een motivatieprobleem van de bezoekers. Go Ahead is echt niet verzekerd van een goede uitslag in eigen huis, maar de twaalfde man speelt wel een belangrijke rol."

Debuut Feyenoord tegen Go Ahead

Schneider begon in 1965 zijn voetballoopbaan bij Go Ahead Eagles. Na vijf jaar vertrok hij naar Feyenoord, waar hij twee keer landskampioen werd en de UEFA Cup won.

In 1971 scoorde hij twee keer op bezoek bij aartsrivaal Ajax. Onder trainer Ernst Happel maakte Schneider begin dat seizoen uitgerekend tegen Go Ahead zijn competitiedebuut.

"We speelden toen in de Adelaarshorst. Er hing een vijandige sfeer, want ja, ik was toch de overloper. We wonnen de wedstrijd met 2-1, maar ik speelde niet zo goed. Coen Moulijn rende zelfs naar de andere kant van het veld, om dat aan trainer Happel duidelijk te maken: 'Wisselen die boer! Hij kan er geen klote van!', schreeuwde Moulijn."

Doelpuntrijke wedstrijd

Go Ahead Eagles verloor dit seizoen nog geen thuiswedstrijd. Er werd twee keer gewonnen (ADO 2-1 en NEC 4-3) en twee keer eindigde een thuisduel in een remise (Cambuur 0-0 en Groningen 3-3). Schneider, die nog altijd elke thuiswedstrijd van Go Ahead bezoekt, verwacht tegen Feyenoord een doelpuntrijke wedstrijd.

"Het publiek is wel vaker de winnaar in Deventer. Ik denk dat Go Ahead en Feyenoord elkaar wel liggen. Als er een vroege goal valt, dan kan het snel gaan. Voor welke club ik meer sympathie heb? Dat is moeilijk te zeggen."

"Het is alsof je moet kiezen tussen je eigen familie en je aangetrouwde familie. In Deventer ben ik geboren en getogen, in Rotterdam heb ik mijn grootste successen gekend. Dus ja, als Deventenaar zeg ik: 'Go Ahead is de baas in eigen huis'. Ik heb er zin in."

STER reclame