Het kabinet heeft besloten om strenger te controleren bij bedrijven waar de overheid eigenaar van is of staatsdeelnemingen in heeft. "Ik wil dat we meer betrokken worden bij grote beslissingen als investeringen en benoemingen", zei minister Dijsselbloem na afloop van de ministerraad.

De overheid heeft er de afgelopen decennia juist naar gestreefd uit zo veel mogelijk bedrijven te stappen en aandelen te verkopen. De paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66 zetten deze ontwikkeling in. Volgens Dijsselbloem is dat niet altijd goed gegaan. "De afgelopen jaren is er een paar keer wat misgegaan waardoor miljarden zijn verspild."

Wijsheid achteraf

Als voorbeeld noemt de minister de mislukte investering van de Gasunie in Duitsland. "Met de wijsheid achteraf kun je zeggen dat die investering miljarden heeft gekost. En denk eens aan de Fyra."

Het nieuwe overheidstoezicht geldt voor ondernemingen als Schiphol, Tennet, Havenbedrijf Rotterdam en dus de NS en de Gasunie. Dijsselbloem:"Als een staatsbedrijf voor miljarden gaat investeren, dan willen we daar voortaan in een vroeg stadium bij betrokken zijn en meebeslissen."

Geen bonussen najagen

De overheid gaat ook eisen stellen aan de beloningssystemen. Bij staatsdeelnemingen mag maximaal 20 procent van het salaris aan de top als bonus worden uitgekeerd. "De reden waarom wij deze bedrijven hebben als staat, is het veilig stellen van het publieke belang. Bonussen najagen past daar niet bij," aldus Dijsselbloem.

Ministerie van Financiën: uitleg staatsdeelnemingen

STER reclame