Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed wil met Sinterklaasorganisaties om tafel gaan zitten om te praten over de toekomst van Zwarte Piet. De afgelopen weken was er veel discussie over Zwarte Piet, omdat deze traditie racistisch zou zijn.

Ook de partijen die de discussie over Zwarte Piet hebben aangezwengeld zijn uitgenodigd voor de gesprekken. Het moet een constructief gesprek worden. "Organisaties die heel fel voor of tegen zijn, zwart-wit denken, nodigen we niet uit", zegt Ineke Strouken, directeur van het centrum.

Slimme knecht

"We voelen ons genoodzaakt dit initiatief te nemen door de steeds feller wordende discussie", zegt Strouken. Ze wijst erop dat er sowieso al veranderingen ontstaan in de Sinterklaas-traditie. Zo hoor je nog maar zelden een Zwarte Piet praten in kromme zinnen, Piet is vooral een slimme knecht geworden.

"Maar het zou voor dit jaar goed zijn als er ook een witte, een bruine en een vrouwelijke Piet mee zouden doen", zegt Strouken.

Gekleurde Pieten

In gekleurde Pieten ziet Strouken niets, wel in donkere mensen die wit geschminkt worden. "We kunnen niet alles ineens veranderen, maar Sinterklaas heeft altijd kunnen bestaan door met zijn tijd mee te gaan."

Strouken nodigt onder andere het Sint Nicolaasgenootschap Nederland, Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam, het Sinterklaasmuseum en de NTR (die het Sinterklaasjournaal uitzendt) uit. De Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam had liever pas in januari over de kwestie gesproken, maar Strouken vindt dat te laat.

STER reclame