Franse ambtenaren mogen niet meer weigeren om een homostel in de echt te verbinden. Dat heeft de Constitutionele Raad in Parijs bepaald.

Sinds de invoering van het homohuwelijk in Frankrijk in mei van dit jaar, probeerden sommige burgemeesters onder de voltrekking van een homohuwelijk uit te komen door zich te beroepen op gewetensbezwaren. Ze lieten het huwelijk dan bijvoorbeeld sluiten door een andere ambtenaar. Dat mag nu niet meer.

Gevoelig

"Ik ben verontwaardigd over de deze beslissing", zei burgemeester Marie-Claude Bompard van de plaats Bollène in een interview met een Franse tv-zender. Bompard was één van de burgemeesters die hadden geweigerd een homostel te trouwen.

"Ik begrijp niet waarom wij geen gewetensbezwaren mogen hebben in een kwestie die zo gevoelig ligt en zo belangrijk is." Bompard zei dat ze nog steeds niet van plan is om in de toekomst homohuwelijken te sluiten.

Protesten

Hoger beroep in de zaak is niet mogelijk. Wel kunnen de burgemeesters die de zaak hebben aangespannen naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stappen.

In Frankrijk was veel tegenstand tegen de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. Wekenlang waren er felle protesten, die soms uitmondden in rellen.

STER reclame