Inbraak Russisch pand Den Haag

tijd van publicatie Aangepast

In Den Haag is donderdagavond ingebroken in een woning die beheerd wordt door de Russische ambassade.

Het pand staat in de buurt van de Russische ambassade, maar is geen diplomatieke vestiging, zegt de politie. De woning zou gebruikt worden als onderkomen voor ambassadepersoneel.

De politie was volgens ooggetuigen met zo'n vijf busjes aanwezig en heeft zo'n twee uur onderzoek gedaan. Er is door de forensische recherche bewijsmateriaal verzameld, maar de politie wil verder niets kwijt over de zaak.

Volgens NOS-verslaggever Marcel Bril is niet te zeggen of er een verband is met de incidenten van de afgelopen tijd in de verhouding tussen Nederland en Rusland.

Woedende reacties

Vorige week ontstond ophef toen de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag door de politie uit zijn woning werd gehaald en gearresteerd.

Borodin is de tweede man op de Russische ambassade. Zijn arrestatie leidde tot woedende reacties in Moskou. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bood na een paar dagen namens de Nederlandse regering excuses aan omdat de aanhouding in strijd was met het Verdrag van Wenen.

Dinsdag werd in Moskou een Nederlandse diplomaat in zijn woning mishandeld. Na protesten van de Nederlandse regering beloofde Moskou een onderzoek naar de toedracht.

Greenpeace

Verder zit in Rusland de bemanning van een onder Nederlandse vlag varend Greenpeace-schip vast. De milieugroep protesteerde in de Barentszzee tegen Russische olieboringen.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, worden onder meer beschuldigd van piraterij.

Vandaag zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in de Kamer dat het geplande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Rusland moet doorgaan.

STER Reclame