Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken blijft erbij dat er vooralsnog geen reden is om het bezoek van koning Willem-Alexander op 9 november aan Rusland af te zeggen. De Tweede Kamer steunt hem daarin.

In een debat in noemde Timmermans het "niet verstandig" om de afspraak met Rusland "op dit moment en op basis van dit incident" af te zeggen. Het incident waar hij op doelt is de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou.

Politiek signaal

De Russische autoriteiten zien de mishandeling als "een ernstig misdrijf" en zijn een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Timmermans heeft er vertrouwen in dat het onderzoek "met oprechtheid" wordt gedaan en wil afwachten wat het oplevert.

Volgens hem zou het een politiek signaal zijn als het bezoek van het koningspaar nu wordt afgeblazen. "Dat doe je alleen als er aanwijzingen zijn dat de Russische autoriteiten erbij betrokken zijn." Hij voegde daaraan toe: "Ik ga de koning niet in de discussie betrekken."

De minister van Buitenlandse Zaken wil het programma van het Nederland-Ruslandjaar nog een keer tegen het licht houden en kijken of er franje in zit die geschrapt kan worden. "Maar ik zie niet meteen wat dat zou moeten zijn."

Crisis oplossen

Een deel van de Kamer vindt dat het Nederland-Ruslandjaar moet worden beëindigd. Maar Timmermans wees dat van de hand. "Ik vind het belangrijk dat het programma wordt voortgezet. Het is goed als mensen in Rusland kennis kunnen nemen van Nederlandse cultuuruitingen. Het programma schrappen helpt niet om deze crisis op te lossen."

De Kamer praat op 30 oktober verder over de verhoudingen tussen Nederland en Rusland.

STER reclame