NOS SchaatsenAangepast

Olympisch Stadion decor NK

Het Olympisch Stadion in Amsterdam fungeert in 2014 als het decor voor de NK allround en de NK sprint. Slechts vijf dagen na de Olympische Spelen zal er op de bijzondere locatie gestreden worden om de nationale schaatstitels.

Het idee is ontstaan bij oud-schaatser Rintje Ritsma. De meervoudig Nederlands-, Europees- en wereldkampioen droomde er in het verleden van om in het Olympisch Stadion zijn rondjes af te werken. ''Ik had zelf altijd heel graag in het Olympisch Stadion willen rijden als actief schaatser, maar dat zit er niet meer in.'' De droom van Ritsma wordt nu dus alsnog werkelijkheid.

Huldiging

De NK allround en de NK sprint worden georganiseerd in het weekend van 28 februari en 1 en 2 maart, direct na de Olympische Spelen. De kans is groot dat de wedstrijden een huldigingskarakter krijgen voor de schaatsers die met medailles uit Sotsji terugkomen.

Sven Kramer en Ireen Wüst, voorname kanshebbers op olympisch goud, hebben al aangegeven aanwezig te zullen zijn bij de Nederlandse kampioenschappen. Ritsma: ''Iedere schaatser aan wie je dit plan vertelt, zegt: 'Dat is gaaf, het wordt de coolste baan'. Ook Sven Kramer en Ireen Wüst.''

"De schaatssport is ook toe aan vernieuwing", vindt Ritsma, die de teruglopende toeschouwersaantallen in Thialf een belangrijke reden vindt voor de nieuwe locatie.

In de avond

Het Olympisch Stadion zal plaats bieden aan ongeveer 16.500 toeschouwers. "Hopelijk komen er 15.000 man."

De afstanden die op vrijdag en zaterdag geschaatst worden, zullen in de avond afgewerkt worden om de titelstrijd nog meer sfeer te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl