Ophef om onthoofding op Facebook

Aangepast op

Op Facebook is ophef ontstaan over een filmpje van een onthoofding dat op de site is gezet. Daarop is van dichtbij te zien hoe een man, van wie de handen zijn vastgebonden, de keel wordt doorgesneden. Hij valt daarna hevig bloedend voorover in een kuil.

Het filmpje is gisteren op Facebook gezet door een vrouw die er in het Koerdisch haar afschuw over uitspreekt. Ze schrijft: "Er is geen wet in de hemel of op aarde die dit toestaat."

Er zijn aanwijzingen dat het filmpje in Syriƫ is gemaakt. In de video wordt Arabisch met een Syrisch accent gesproken. De woorden "Palestijn" en "Golan" (de hoogvlakte in Syriƫ) lijken te horen.

Afschuw

Het filmpje heeft inmiddels honderden likes gekregen en is een paar honderd keer gedeeld. Veel mensen spreken er hun afschuw over uit. Er zijn meer dan 1100 reacties op het filmpje, waarvan opvallend veel van Nederlanders. Een aantal mensen heeft het filmpje bij Facebook gerapporteerd, maar kreeg te horen dat het filmpje "niet in strijd is met onze communityrichtlijn voor gewelddadige beelden". De video wordt niet verwijderd, meldt Facebook.

Eerder dit jaar ontstond ook al ophef om onthoofdingsvideo's op Facebook. In mei werd aangekondigd dat zulke filmpjes van de site zouden worden verwijderd. Waarom dat in dit geval niet is gebeurd, is niet duidelijk. Een woordvoerder van Facebook in Nederland kon vanavond tegenover de NOS niet op dit specifieke geval ingaan.

Naakt

Facebook staat er wel om bekend actief op te treden tegen afbeeldingen die naakt bevatten. Eerder dit jaar werd het account van NOS op 3 24 uur geschorst vanwege het delen van een artikel over porno. Weekblad De Groene Amsterdammer moest vorig jaar een coverfoto van Facebook halen omdat er een naakte vrouw op stond, en in 2010 werd een Australische vrouw gesommeerd een foto van een naakte porseleinen pop van haar pagina te verwijderen.