Jacco Verhaeren stapt per 1 januari op als technisch directeur bij de Nederlandse zwembond KNZB. De succesvolle coach treedt in dienst van de Australische bond.

De 44-jarige Verhaeren oogstte roem als coach van de olympisch kampioenen Inge de Bruijn, Pieter van den Hoogenband en Ranomi Kromowidjojo. Onder zijn leiding werden in totaal tien gouden olympische medailles in de wacht gesleept.

Sinds 2006 combineerde Verhaeren de functie van bondscoach met die van technisch directeur bij de bond. Na de Olympische Spelen van 2012 in Londen stopte hij als coach en verlengde hij zijn contract als technisch directeur tot en met de Spelen van Rio in 2016.

Veel te winnen

In Australië valt voor Verhaeren veel te winnen. De zwemsport in het sportgekke land kreeg vorig jaar een flinke knauw te verwerken. Op de Spelen in 2012 werd slechts een keer goud behaald: het slechtste resultaat in 36 jaar.

Maar het bleef niet bij magere prestaties. De Australische zwemmers waren in Londen niet altijd alleen met hun sport bezig.

"Er waren genoeg foute incidenten tussen verschillende teamleden die verder gingen dan de regels toelieten", luidde de conclusie van een onafhankelijk rapport.

Als voorbeelden werden genoemd: dronkenschap, misbruik van voorgeschreven medicijnen, het overtreden van de avondklok, bedrog en pesterijen.

STER reclame