NOS NieuwsAangepast

Plasterk: no-spy-verdrag met VS

Nederland zou met de VS afspraken moeten maken over spionagepraktijken. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken of dat kan.

Duitsland probeert ook afspraken met de Amerikanen te maken over spionageactiviteiten. Plasterk noemde het Duitse voorbeeld van een zogenaamd no-spy verdrag een "waardevolle suggestie".

De minister zei in een overleg met de Tweede Kamer dat in Europees verband met de Amerikanen wordt overlegd. Dat vonden onder andere SP, D66 en VVD niet genoeg. Zij vinden dat Nederland ook een-op-een met de VS in gesprek moet. Plasterk zegde dat toe.

"NL geen doelwit"

Minister Plasterk is al in gesprek met de Amerikaanse afluisterdienst NSA. De minister vertelde dat de directeur van de NSA hem in een persoonlijk gesprek verzekerd heeft dat Nederland geen doelwit is. Maar hij heeft geen garanties dat er niet op data wordt gevist.

Plasterk noemde de VS een "waardevolle bondgenoot" en wilde nu nog geen uitspraken doen over de spionageactiviteiten van de Amerikanen. "Daarvoor moeten eerst de feiten op tafel liggen".

In een reactie op de aankondiging van onderzoeksjournalist Glenn Greenwald dat er binnenkort onthullingen over Nederland komen, zei Plasterk dat hij daar geen informatie over heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl