Het Nederlands elftal heeft in Turkije (0-2) zijn ongeslagen reeks in WK-kwalificatieverband uitgebreid naar 31 duels.

In Groep D won Oranje negen keer en speelde het één keer gelijk (in Estland).

Ook in de aanloop naar het WK van 2010 en het WK van 2006 verloor Nederland, geleid door respectievelijk Bert van Marwijk en Marco van Basten, niet.

Wisselend succes

Het succes in de kwalificatiereeksen zegt weinig over mogelijk succes op een eindtoernooi. In 2010 reikte Oranje tot de finale, in 2006 was de tweede ronde al het eindstation.

In 1974 maakte Nederland op het eindtoernooi in Duitsland grote indruk door de finale te halen. Dat succes stond echter in schril contrast met de kwalificatiereeks, die stroef was verlopen. Nederland werd daarin zelfs bijna uitgeschakeld door België. In twee derby's der lage landen bleef het 0-0, waarbij Nederland in de laatste wedstrijd door het oog van de naald kroop.

In die laatste wedstrijd, gespeeld op 18 november 1973 in het Olympisch Stadion in Amsterdam, werd een zuiver doelpunt van de Belgen afgekeurd. De Belgische spits Jan Verheyen scoorde, maar de Russische scheidsrechter Pavel Kazakov constateerde buitenspel en kende de goal daarom niet toe. Uit televisiebeelden bleek dat Kazakov ongelijk had. Door het gelijkspel ging Oranje naar het WK in West-Duitsland en België, dat geen doelpunten tegen had gekregen in de kwalificatiereeks, moest thuisblijven.

McAteer in 2001

De laatste nederlaag van Oranje in de aanloop naar een mondiaal toernooi was op 1 september 2001 in Ierland. De 1-0 van Jason McAteer versperde de weg naar het WK van 2002 voor het elftal van toenmalig bondscoach Louis van Gaal. De wedstrijd betekende tevens het einde van Van Gaals eerste termijn als bondscoach.

Wereldrecord

De reeks van 31 duels is overigens geen record. Dat is in handen van Spanje, dat aan een ongeslagen serie van 53 wedstrijden op rij bezig is.

STER reclame