"Hogere boete veelpleger op weg"

Aangepast op

Automobilisten die vaak een boete krijgen, moeten bij elke overtreding extra gaan betalen. Alleen dan kan asociaal verkeersgedrag goed worden aangepakt, zegt het onderzoeksbureau SWOV(.pdf).

Het is vreemd dat iemand die zich door haast een keer vergist in het verkeer hetzelfde bedrag moet betalen als iemand die steeds opnieuw fouten maakt, vindt het bureau. Nederland heeft al wel een puntenrijbewijs, maar dat systeem geldt alleen voor jonge automobilisten.

SWOV doet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid. Uit een rapport, dat vandaag wordt gepubliceerd, blijkt dat 0,1 procent van de automobilisten 6 procent van de ongelukken veroorzaakt. Volgens SWOV moeten mensen die keer op keer worden betrapt een brief krijgen waarin staat dat ze de volgende keer een hogere boete moeten betalen.

Ergernis

De ANWB zou het voorstel van de SWOV wel een "sympathiek idee" vinden, maar zegt dat hogere boetes geen enkel effect hebben op veelplegers. Toch moeten ze volgens de ANWB harder worden aangepakt, omdat veelplegers veel ergernis veroorzaken bij andere weggebruikers en veel schade aanrichten.

"Als je vijftien boetes per jaar krijgt, ben je een verkeersaso en dan moet er iets gebeuren", zei ANWB-directeur en vicevoorzitter van de SWOV, Guido van Woerkom, op Radio 2.