NOS NieuwsAangepast

Airbnb mag alleen nog met toestemming van de VVE

Airbnb: voor veel vakantiegangers het begin van hun stedentrip. Je huurt een kamer, appartement of huis bij particulieren, wat vaak goedkoper is dan een hotel. Ook in Nederland vind je in veel grote steden een slaapplaats via Airbnb. Nog wel.

Het Gerechtshof van Amsterdam heeft zich er vandaag tegenaan bemoeid. De uitspraak: je mag je appartement alleen op die manier verhuren als je toestemming hebt van de Vereniging Van Eigenaren. Tot nu toe was dat niet verplicht, maar moest je zelf uitzoeken hoe de regels waren in je VVE. Als je boven- of onderburen dus geen toestemming geven, of als bijvoorbeeld de verzekering het niet dekt, kan je je huis dus niet verhuren aan toeristen.

De voorwaarden zijn nu:

De eigenaar moet zelf ook nog in het huis wonenGeen bedrijfsmatige verhuurGeen verhuur bij brandonveiligheid of overlastNiet meer dan vier personenVerhuurder moet toeristenbelasting betalenToestemming van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.

Iedereen met een koop- of huurappartement zit automatisch in een VVE. Toestemming voor tijdelijke verhuur moet gebeuren in een vergadering en met een meerderheid van stemmen.

"Zo had een bepaalde VVE in Amsterdam bezwaar gemaakt toen iemand twee keer in de maand z'n appartement aan toeristen verhuurde en zelf weg was", zegt vastgoedrecht-advocaat Thomas van Vugt. "Toeristen liepen dus met sleutels rond, veroorzaakten geluidsoverlast en niemand kon er wat van zeggen."

Boete

De uitspraak heeft gevolgen voor heel Nederland. Je riskeert een boete van 5000 tot 6000 euro als je het tóch doet. Veel VVE's zijn niet bewust van deze macht om in te kunnen grijpen voordat zelfs de gemeente dwarsligt. "Opvallend is dat er al heel snel sprake is van 'bedrijfsmatige exploitatie van een woning'", zegt Van Vugt. "Als je het al twee keer in een maand doet voor een paar dagen, ga je al te ver. Er is dus al heel snel sprake van een Short Stay."

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl