Bosnië-Herzegovina heeft zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor het WK voetbal. Ook Rusland verzekerde zich van een ticket naar Rio de Janeiro.

De voetballers van Bosnië-Herzegovina, dat sinds 1992 bestaat, schreven geschiedenis dankzij een benauwde 0-1 zege in Litouwen. Daarmee werd de eindzege in groep G veiliggesteld en tevens het felbegeerde WK-ticket.

Concurrent Griekenland eindigde dankzij een thuiszege van 2-0 op Liechtenstein op hetzelfde aantal punten, maar zijn vanwege een slechter doelsaldo tot de play-offs veroordeeld.

Dzeko en Medunjanin

De Grieken kwamen al na zeven minuten voor (intikker Dimitris Salpingides). Ze mochten een uur hopen op hun derde WK-deelname, omdat Bosnië maar niet tot scoren kwam in Kaunas. Daar bleek doelman Giedrius Arlauskas lange tijd een flinke sta-in-de-weg.

In de 68ste minuut viel de bevrijdende treffer voor de gasten. Edin Dzeko gaf voor vanaf links en Vedad Ibisevic schoot binnen en werd de held van Bosnië. Ook Haris Medunjanin, oud-speler van AZ en Jong Oranje, deed mee bij Bosnië.

Rusland boven Portugal

Rusland hield met een 1-1 gelijkspel bij Azerbeidzjan Portugal definitief achter zich in groep F. Roman Sjirokov zette Rusland al in de openingsfase op voorsprong. Vagif Javadov maakte in de slotminuten nog gelijk. Maskim Medvedev van Azerbeidzjan had toen al de rode kaart gekregen.

Portugal won met 3-0 van Luxemburg en gaat als nummer twee naar de play-offs.

STER reclame