NOS NieuwsAangepast

Schuldenplafond: 2 jaar gesteggel

De Amerikaanse politiek lijkt een compromis te hebben bereikt over het schuldenplafond. Dat is net op tijd; waren de Democraten en Republikeinen in het Congres er niet uitgekomen, dan was komende nacht het geld opgeraakt. Amerika als wanbetaler; het zou problematisch zijn voor de wereldeconomie.

Het gesteggel over het schuldenplafond is niet nieuw, ook niet voor president Obama. Twee jaar geleden voerde hij al een soortgelijke strijd. Een overzicht van de gebeurtenissen sinds 2011:

16 mei 2011

De Amerikaanse staatsschuld heeft bijna het wettelijke maximum bereikt. De teller staat dan op 14.290 miljard dollar. Ter vergelijking: rond de millenniumwisseling was de maximaal toegestane schuld nog 6000 miljard dollar. President Obama en minister Geithner van Financiën roepen het Congres op om het schuldenplafond opnieuw te verhogen.

30 juli 2011

CNN laat weten dat elektronicaconcern Apple rijker is dan de Amerikaanse overheid. Die heeft dan nog 73 miljard dollar in kas, Apple 76 miljard. Ondertussen is er nog altijd geen akkoord over het verhogen van het schuldenplafond.

1 augustus 2011

Witte rook! Democraten en Republikeinen bereiken een akkoord over loodzware bezuinigingen. In ruil daarvoor gaat het schuldenplafond in twee stappen omhoog, met in totaal 2400 miljard dollar. Dat bedrag is groot genoeg om een nieuwe discussie voor de presidentsverkiezingen van 2012 te voorkomen.

23 januari 2013

Anderhalf jaar na de recordverhoging van het schuldenplafond is de limiet ook weer in zicht: in februari dreigt de Amerikaanse overheid droog te vallen. Het Huis van Afgevaardigden besluit het plafond tijdelijk op te heffen. Tot 18 mei mag de overheid net zo veel lenen als nodig is.

19 mei 2013

De overheid moet weer stoppen met lenen. Door een meevaller van zo'n 60 miljard en enkele noodgrepen, zoals het opschorten van pensioenpremies, is er genoeg geld tot half oktober. Dan moet het schuldenplafond écht omhoog.

1 oktober 2013

de geldkraan van de federale overheid dichtgedraaid

8 oktober 2013

Het overleg over de shutdown en het schuldenplafond zit muurvast. De Republikeinen stellen voor om het schuldenplafond tijdelijk te verhogen, in ruil voor extra bezuinigingen. Maar president Obama voelt daar niets voor. Hij verwijt de Republikeinse leider Boehner dat die de shutdown en het schuldenplafond als pressiemiddel gebruikt.

11 oktober 2013

De 20 grootste industrielanden maken zich zorgen over de situatie in de VS. De Russische minister van Financiën sprak namens de G20 de hoop uit dat Democraten en Republikeinen snel een akkoord bereiken over de begroting van 2014 en de verhoging van het schuldenplafond.

14 oktober 2013

Er zit plotseling schot in de onderhandelingen. Harry Reid, de Democratische leider in de Senaat, zegt dat er een voorstel ligt waar beide partijen mee zouden kunnen leven. Details daarover geeft hij niet.

Gelijktijdig waarschuwt IMF-voorzitter Lagarde voor een wereldwijde recessie als het schuldenplafond niet snel wordt verhoogd.

15 oktober 2013

Het Huis van Afgevaardigden ligt toch weer dwars en dwarsboomt een stemming. Daarmee lijkt een akkoord weer iets verder weg. Gelijktijdig waarschuwt kredietbeoordelaar Fitch dat Amerika de AAA-status kan verliezen als er niet snel een oplossing komt.

16 oktober 2013

Een paar uur voor de deadline bereiken Democraten en Republikeinen een akkoord. Afgesproken wordt dat het schuldenplafond voor vier maanden wordt verhoogd. Overheidsdiensten krijgen per direct weer geld, waardoor de 'shutdown', die sinds 1 oktober duurde, voorbij is.

Het akkoord is geldig tot 15 januari. Dan moet er opnieuw worden onderhandeld. Maar voor nu is een economische ramp afgewend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl