Ada van Randwijk (101) overleden

Aangepast

In haar woonplaats Amsterdam is verzetsvrouw Ada van Randwijk overleden. Ze was de vrouw van Henk van Randwijk en samen met hem in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het illegale Vrij Nederland. Ze was 101 jaar.

In 1941 stimuleerde ze haar man om de leiding van het ondergrondse blad over te nemen. Zelf hielp ze bij allerlei voorkomende klusjes, van kopij wegbrengen tot eten koken.

Gearresteerd

Henk van Randwijk werd in 1942 gearresteerd en ondervraagd door de Duitsers. Tijdens het doorzoeken van hun woning wist ze op slinkse wijze documenten te verstoppen, waardoor de Duitsers geen belastend materiaal konden vinden.

Na een paar weken wist ze haar man vrij te praten door naar de gevangenis te gaan om de officier die had beloofd dat hij snel vrij zou komen aan zijn woord te houden. Dat werkte. Daarna dook het echtpaar onder.

Van Randwijk bleef tot 1948 hoofdredacteur en overleed in 1966. Ada van Randwijk is altijd op de achtergrond gebleven. De laatste jaren woonde ze in een verzorgingstehuis in Buitenveldert.

STER Reclame