NOS NieuwsAangepast

Taylor in Engeland aangekomen

Charles Taylor, de oud-president van Liberia, is aangekomen in Engeland. Hij zal daar de 50 jaar celstraf uitzitten die hem is opgelegd door het speciale tribunaal voor Sierra Leone in Leidschendam.

Taylor werd vorig jaar veroordeeld voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Vorige maand werd de straf in hoger beroep bekrachtigd.

Burgeroorlog

Volgens de rechters steunde Taylor de rebellen in buurland Sierra Leone met wapens en geld tijdens de burgeroorlog van 1991-2002. De milities maakten zich onder meer schuldig aan moord en verkrachting. Zeker 50.000 mensen vonden de dood.

Uit stukken die zijn advocaten gisteren hebben vrijgegeven, blijkt dat Taylor vreest voor mishandeling in de Britse gevangenis. Hij verwijst daarbij naar de veroordeelde Bosnische Serviër Krstic, die in een Britse gevangenis door drie gedetineerden werd aangevallen.

Geen bezoek

Ook is Taylor bang dat zijn kinderen hem niet meer kunnen bezoeken. De oud-president heeft vijftien kinderen en visa voor Liberianen die Groot-Brittannië willen bezoeken, zijn duur.

Taylor had voorgesteld om zijn straf uit te zitten in Rwanda. Volgens het tribunaal heeft geen ander land zich bereid verklaard om Taylor op te nemen.

De 65-jarige Taylor is het eerste voormalige staatshoofd sinds de Tweede Wereldoorlog dat door een tribunaal is veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl