NOS NieuwsAangepast

"Overslaan station goed uitleggen''

De NS moet zich altijd duidelijk verantwoorden als er bij vertragingen kleine stations worden overgeslagen om tijd in te halen. Dat zei staatssecretaris Mansveld in de Tweede Kamer.

Volgens de NS is het soms nodig kleine stations over te slaan om te voorkomen dat de dienstregeling in de problemen komt en veel meer mensen vertraging oplopen. Volgens Mansveld zijn de vertragingen bijna altijd gerelateerd aan ernstige incidenten, maar moet de NS wel transparant zijn en altijd goede uitleg geven.

Voor sommige reizigers vervelend

Mansveld wees in de Kamer op de verklaring van de NS, die zegt te begrijpen dat de situatie voor sommige reizigers vervelend kan zijn, maar dat het soms niet anders kan om nog meer vertraging te voorkomen. Mansveld benadrukte ook dat de NS als maker van de dienstregeling zelf verantwoordelijk blijft voor de beslissingen om treinen door te laten rijden.

Kamerleden van D66, GroenLinks en ChristenUnie willen dat er meer duidelijkheid komt over het aantal incidenten. Mansveld benadrukte dat de NS dit al in kaart brengt voor reizigersvereniging Rover, maar dat ze zal bekijken of een bredere uitleg mogelijk is.

Trein terug nemen

Reizigersvereniging Rover zegt steeds vaker meldingen te krijgen omdat stations zijn overgeslagen. Veel klachten gaan over de intercity Roosendaal-Zwolle, die een aantal keer de stations Lent, Elst en Arnhem-Zuid zou hebben overgeslagen. Op andere trajecten werden onder meer de stations Bilthoven, Utrecht Overvecht, Bussum-Zuid, Hilversum-Noord, Hollandsche Rading, Haarlem-Spaarnwoude en Krommenie-Assendelft overgeslagen, aldus de klagers.

Volgens een NS-woordvoerder kunnen mensen die op het station staan te wachten, en een trein voorbij zien rijden, een volgende trein nemen. Wie zijn station voorbij rijdt, krijgt van de NS het advies om op het volgende station de trein terug te nemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl