"NSA ziet miljoenen contactlijsten"

Aangepast

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA is bezig met het verzamelen van honderden miljoenen contactlijsten van e-mailaccounts en sociale media. Dat schrijft The Washington Post.

De krant baseert het bericht op verklaringen van NSA-medewerkers en documenten die door klokkenluider Edward Snowden zijn gelekt.

De gegevens worden verkregen door e-mails en contactlijsten van berichtendiensten te onderscheppen. Het gaat om e-mailadressen van grote providers zoals Hotmail, Yahoo en Gmail, maar ook van sociale media zoals Facebook.

Profielen opstellen

Per jaar zou de NSA zo'n 250 miljoen contactlijsten verzamelen. De bedrijven zeggen dat ze niets weten van deze activiteiten van de inlichtingendienst.

De gegevens worden gebruikt voor de analyse van het berichtenverkeer op het internet, maar de inlichtingendienst kan er ook verborgen contacten mee opsporen en gedetailleerde profielen opstellen van gebruikers.

Doelwitten

Volgens een regeringswoordvoerder interesseert de NSA zich niet voor persoonlijke informatie over gewone Amerikanen. De inlichtingendienst richt zich op doelwitten als terroristen, mensenhandelaren en drugssmokkelaars.

In juni ontstond ophef toen bleek dat de NSA de gegevens van bijna alle Amerikaanse telefoongesprekken bewaart. Directeur generaal Keith B. Alexander zei toen dat "je een hooiberg nodig hebt om de speld te vinden".

Overbelast

De contactlijsten zijn een veel grotere bron van inlichtingen dan gegevens van telefoongesprekken. In de adresboeken staan niet alleen namen en e-mailadressen, maar vaak ook telefoonnummers, adressen en andere zakelijke en persoonlijke informatie.

Overigens blijkt uit de gelekte documenten dat de hoeveelheid data die de NSA op deze manier verzamelt soms zo groot is, dat de opslagfaciliteiten geregeld overbelast dreigen te raken. Een van de oorzaken is de grote hoeveelheid spam die per e-mail wordt verstuurd.

STER Reclame