NOS NieuwsAangepast

Piratenkoning werd gelokt met list

De Somalische 'piratenkoning' die in België is opgepakt, was door de Belgische federale politie gelokt met een list. Mohamed Abdi Hassan dacht dat hij in België zou meespelen in een piratenfilm, meldt justitie in België.

Hassan werd zaterdagochtend samen met een kompaan aangehouden op de luchthaven Zaventem bij Brussel. Hij was de leider van de piratenbende Somali Marines, die meerdere schepen kaapte en de bemanning gijzelde. Eén daarvan was het Belgische schip Pompeï in 2009.

Om Hassan te kunnen arresteren, besloot de federale politie hem naar België te lokken. Ze bedachten daartoe een filmproject over het piratenleven, waar Hassan kennelijk wel oren naar had.

Trots

Federaal procureur Johan Delmulle is trots op de arrestatie van Hassan en zijn kompaan. "Zulke mensen blijven meestal buiten schot, hoewel ze een zeer belangrijke rol spelen bij kapingen en meestal het grootste deel van de buit opstrijken."

Hassan zal in België worden vervolgd wegens kaping van een schip en gijzeling. Daar staat respectievelijk vijftien en dertig jaar cel op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl