De kelder het Boijmans van Beuningen-museum in Rotterdam is gisteravond ondergelopen. Het museum kampte de hele dag met wateroverlast.

Door de hevige regenval raakte het riool aan de voorkant van het gebouw overbelast. In de kelder van de bibliotheek stond zo'n 6 centimeter water, waardoor boeken en museuminventaris beschadigd werden.

Bedreigend

Net na 18.00 uur stroomde het water de kelder in. Het kunstdepot, dat vlak bij de kelder ligt, werd door het water bedreigd. De directeur van Boijmans van Beuningen, Sjarel Ex, heeft "zelden zo in de rats gezeten".

"Je kon het water zien stijgen. Samen met de brandweer hebben we de watervloed, die op weg was naar het kunstdepot, op het laatste moment kunnen keren." Ex heeft de brandweer geholpen. "Ik heb mee geveegd en met machines en boeken gesleept om ze droog te krijgen. Het was zeer bedreigend."

Het rioolwater stroomde in de kelder in omdat het systeem overbelast was. Aan het einde van de avond was de brandweer nog bezig met het wegpompen van het water. De situatie is wel onder controle.

Pompinstallatie

Gisterochtend waren er ook al problemen bij de archeologie-collectie van het museum door een overstroming van het grondwater. Toen kon de brandweer het water keren door het grondwater weg te pompen naar de Maas, vertelt Ex.

De directeur van het museum wil dat de problemen met de pompinstallatie snel worden verholpen. Het is al vier keer eerder mis gegaan met water in de kelder. Iedere keer is net voorkomen dat het water bij de kunstdepots kwam.

Gemeente

"We vragen al twaalf jaar om een nieuw depot. Elke keer moeten alle hens aan dek om nog iets van het erfgoed te redden. Dit is niet te doen", legt Ex uit.

De gemeente is eigenaar van het pand en de kunstverzameling. Het museum is vandaag, net als iedere maandag gesloten. Maar er is veel werk te doen. "We maken de schade aan de inventaris en de boeken op." Dinsdag gaat het museum gewoon open.

STER reclame