1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Beelden Rijksmuseum 'gezuiverd'

Japanse priesters hebben de twee tempelwachters in het Rijksmuseum ingewijd. De meer dan manshoge houten beelden uit de 14de eeuw zijn in het atrium van het Amsterdamse museum 'gezuiverd'. Ze hebben nu volgens de priesters een ziel.

De tempelwachters zijn in 2007 aangekocht en behoren tot de topstukken van het Rijksmuseum. Ze kostten toen 1,3 miljoen euro. De krijgers van elk 180 kilo bewaakten ooit de boeddhistische tempel Iwayaji in het westen van Japan. Ze moesten daar het kwaad buiten de deur houden. Nu staan ze in het nieuwe Aziatische paviljoen van het museum.

Pupillen ingeschilderd

De elf priesters die het ritueel uitvoerden, horen bij de Daikakuji-tempel in Kyoto. Het symbolische vuurritueel, dat onderdeel was van de zuivering van de beelden, hebben de priesters van deze tempel nog nooit buiten Japan uitgevoerd.

Het belangrijkste onderdeel was een kaigen-ceremonie die de laatste handeling is bij het maken van een nieuw boeddhistisch beeld. Daarbij worden de pupillen ingeschilderd. Dat is het moment waarop volgens de priesters het beeld een ziel krijgt, ingewijd wordt en welkom wordt geheten op zijn plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl