Wateroverlast: "Het lijkt wel 1998"

Aangepast

Door verslaggever Pauline Broekema

"Het lijkt op 1998, toen hadden we 144 millimeter regen", zegt dijkgraaf Jan Geluk van waterschap Hollandse Delta. Het waterschap is sinds vanochtend vroeg bezig alle noodpompen op Goeree-Overflakkee in te zetten. Alle werknemers van het waterschap zijn opgeroepen.

Eén van de tien noodpompen staat bij het gemaal in Oude-Tonge. In de stromende regen wordt geprobeerd die zo snel mogelijk aan de gang te krijgen. Ook komen er extra pompen van Rijkswaterstaat. Volgens de dijkgraaf is de veiligheid in het gebied niet in het geding. Het is wel zaak het water zo spoedig mogelijk weg te krijgen.

Hele klus

Sinds de zware overlast van 1998 zijn er waterbergingsgebieden bijgekomen. Daarvoor trok het Rijk destijds 15 miljard euro uit. Het effect is nu te zien, zegt Geluk.

Tijdelijk kan veel water worden geborgen voor het de Grevelingen, het Haringvliet en de rivieren opgaat, maar het blijft een hele klus. "Normaal pompen we 12 millimeter per etmaal uit, nu hebben we 120 millimeter. En nu maar hopen dat daar niet veel meer bij komt."

Binnenmeren

In het centrum van Oude-Tonge liggen forse takken op straat. Er is geen mens te zien. Alleen die ene vrouw die even haar twee honden uitlaat en zich met een door de wind vernielde paraplu huiswaarts spoedt.

Langs de wegen op het Zuid-Hollandse eiland lijken overal binnenmeren te zijn ontstaan. Ondergelopen akkers zijn het, met hier en daar nog bieten, mais en rode kool.

STER Reclame