NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Burgemeester Haarlem bedreigd

Burgemeester Schneiders van Haarlem en zijn gezin zijn meerdere keren met de dood bedreigd. De politie heeft een 47-jarige inwoner van de stad opgepakt.

De verdachte vroeg een vergunning aan voor een ligplaats voor een boot. Toen hij die niet kreeg, heeft hij tegen verscheidene mensen dreigementen geuit aan het adres van de burgemeester. Zij hebben vervolgens de politie ingelicht. Die vond de bedreigingen dermate ernstig, dat de man is aangehouden.

"Hij zei onder meer dat hij me door mijn hoofd zou schieten", zegt Schneiders. De burgemeester kent de verdachte. "Ik had me persoonlijk ingezet voor de vergunning van de man."

Beveiliging

De politie heeft de burgemeester vrijdagochtend geïnformeerd over de aanhouding en de dreigementen. "Niet mals", noemt Schneiders de bedreigingen. De burgemeester zegt dat hij behoorlijk geschrokken is.

Schneiders wordt momenteel niet beveiligd. Of dat nog gaat gebeuren, kan hij niet zeggen. "Omdat de man nu vastzit, is er geen acute dreiging. Maar als hij wordt vrijgelaten, ontstaat er een nieuwe situatie."

De burgemeester spreekt van ''een trieste zaak'' en "een domme actie".

STER reclame