NOS NieuwsAangepast

Romeinse munt gevonden in Stein

Een amateurarcheoloog uit Stein heeft een bijzondere Romeinse munt gevonden. Voor zover bekend is er maar een ander exemplaar. Die munt ligt in een museum in Berlijn.

De koperen munt wordt vanwege zijn grootte een medaillon genoemd: hij heeft een doorsnee van 4 centimeter. Hij is geslagen in Turkije. Aan de ene kant staat een portret van keizer Septimius Severus (145 - 211), aan de andere kant staan twee centauren (half mens, half paard).

Stein

De vondst werd drie jaar geleden gedaan in de tuin van een Romeinse villa in de buurt van Stein. Het heeft volgens amateurarcheoloog Bux Westhovens jaren geduurd voordat duidelijk werd dat hij een bijzondere munt had gevonden.

Niemand kon hem iets vertellen, zegt hij. Uiteindelijk kreeg de inwoner van Stein onlangs tekst en uitleg van het oudheidkundig museum in Berlijn. Sindsdien ligt de munt veilig opgeborgen bij een kennis in de buurt van New York.

Lokale munt

De munt was bedoeld voor lokaal gebruik en daarom worden er bijna nooit exemplaren in de Nederlandse bodem gevonden, zegt conservator Paul Beliën van het Geldmuseum. De munten maakten geen deel uit van de normale muntcirculatie in de Romeinse tijd in onze streken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl