Burgemeester Rehwinkel van Groningen zal gewoon moeten solliciteren naar een baan, naast het vrijwilligerswerk dat hij in Barcelona gaat doen bij een internationale organisatie. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in antwoord op vragen van de PvdA.

Ook in het buitenland moet iemand die wachtgeld krijgt, voldoen aan de verplichtingen voor het recht op een uitkering, zegt de minister.

Wachtgeldregeling

"Een gewezen politieke ambtsdrager moet een nieuwe betaalde functie zien te krijgen zodat hij niet langer gebruik hoeft te maken van een toegekende wachtgeldregeling. Hij dient te voorkomen dat hij door eigen toedoen geen passende arbeid verkrijgt."

Rehwinkel stopt op 1 november als burgemeester van Groningen om in Barcelona aan de slag te gaan als speciaal vertegenwoordiger van een internationale organisatie die lokale overheden bijstaat in crisissituaties.

Lidmaatschap opzeggen

Groningse raadsleden van VVD en SP reageerden verbolgen op het feit dat Rehwinkel gebruikmaakt van de wachtgeldregeling. De jongerenafdeling van de PvdA in Groningen riep hem op om zijn lidmaatschap van de partij op te zeggen.

De woordvoerder van Rehwinkel zegt dat de burgemeester maar beperkt van de regeling gebruik zou maken.

STER reclame