Ryanair wil Ierse inspectie horen

Aangepast

Vliegmaatschappij Ryanair wil de Ierse luchtvaartinspectie als getuige horen in de zaak tegen de KRO. De Ierse prijsvechter is kwaad over beschuldigingen in het KRO-programma Reporter in december 2012 dat het brandstof- en personeelsbeleid de vliegveiligheid in gevaar brengt.

Op 16 januari staan Ryanair en KRO voor de rechter in Amsterdam.

Vals en misleidend

Ryanair heeft steun gekregen van de Ierse luchtvaartinspectie (IAA). Die noemde in augustus in een open brief de beschuldigingen "vals en misleidend" en heeft de beschuldigingen uitdrukkelijk weersproken.

De Ierse luchtvaartinspectie heeft in de publieke verklaring bevestigd dat Ryanair tot de veiligste maatschappijen van Europa behoort en haar brandstofbeleid en veiligheidscultuur geheel voldoen aan de strenge Europese regelgeving.

Anonieme bronnen

De IAA verklaart bovendien dat zij vertrouwelijke meldingen over Ryanair steeds uitvoerig heeft onderzocht.

Volgens KRO zouden piloten bij Ryanair onder druk worden gezet om zo weinig mogelijk te tanken om kosten te drukken. Een vliegtuig met meer brandstof is zwaarder en verbruikt dus ook meer brandstof. De KRO baseerde zich hoofdzakelijk op anonieme bronnen.

Noodoproep

De beschuldigingen van KRO volgden op de noodoproep van drie Ryanair toestellen die op 26 juli 2012 wegens extreme weersomstandigheden van Madrid moesten uitwijken naar Valencia.

Daarbij moesten de toestellen een noodoproep geven om zo voorrang te krijgen bij de landing. Internationale regels schrijven voor dat een gezagvoerder van een vliegtuig met een brandstofvoorraad voor minder dan een half uur vliegen, om voorrang vraagt.

Onafhankelijkheid

De KRO suggereert volgens Ryanair dat de IAA zich niet onafhankelijk opstelt en trekt het oordeel van de luchtvaartinspectie in twijfel.

Omdat de luchtvaartinspectie volgens Ryanair nu juist de enige gezaghebbende instantie is die kan oordelen over haar veiligheidscultuur wil zij nu het hoofd van de IAA als getuige voor de Amsterdamse rechtbank horen.

Ook wil Ryanair de drie betrokken piloten horen die in juli vorig jaar moesten uitwijken naar Valencia.

STER Reclame