Onder studenten in de stad Groningen is schurft uitgebroken. Bij de GGD zijn zeven meldingen van de besmettelijke huidziekte binnengekomen.

GGD Groningen heeft alle studentenverenigingen een brief gestuurd waarin gevraagd wordt om hun leden op de hoogte te stellen van de uitbraak. De GGD adviseert om bij jeuk naar de huisarts te gaan. En om voor een goede hygiëne te zorgen, zoals het regelmatig wassen van beddengoed.

Huidziekte

De huidziekte wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De mijt graaft kleine gangetjes in de huid en legt daarin eitjes. Ongeveer twee tot zes weken na besmetting ontstaat een ondraaglijke jeuk.

Iemand kan besmet raken door langer dan een kwartier lichamelijk contact te hebben met een persoon die de mijt bij zich draagt. Of door in een besmet bed te slapen of ongewassen kleding te dragen van iemand die besmet is.

Studentenpanden

Schurft komt vaker voor op plekken waar mensen intensief met elkaar samenleven zoals in verzorgingshuizen en studentenpanden.

De ziekte is goed te behandelen met een zalfje. Niet alleen de patiënt zelf, maar ook alle mensen met wie de patiënt in nauw contact is geweest moeten worden behandeld.

STER reclame