Kleinmetaal praat weer over CAO

Aangepast

Vakbonden en werkgeversorganisaties gaan vanmiddag weer met elkaar in gesprek over de cao voor de kleinmetaal. Sinds juni liggen de onderhandelingen stil.

"De werkgevers in de kleinmetaal hebben in tegenstelling tot de grootmetaal aangegeven dat zij bereid zijn om op onze eisen in te gaan voor waardering en een normale loonsverhoging," aldus FNV-onderhandelaar Jacqie van Stigt.

Belangrijk

De werkgevers, verenigd in de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), zijn blij dat beide partijen weer om de tafel gaan. "Juist nu het slecht gaat in de sector, is het ongelooflijk belangrijk om eruit te komen," aldus de woordvoerder. Volgens hem wordt er "over en weer open met elkaar gesproken in een hele serieuze poging om eruit te komen."

In de grootmetaal is er nog geen opening tussen werkgevers en werknemers. Volgens de FNV houden de werkgevers daar vast aan een nullijn voor twaalf maanden en minder zeggenschap voor werknemers over hun werktijden. De bond dreigt met het "compleet stilleggen van meer bedrijven" wanneer de werkgevers in de grootmetaal hun standpunten niet willen bijstellen.

Estafettestakingen

Sinds 20 september voeren de bonden acties in de metaalsector en houden ze estafettestakingen nadat de cao-onderhandelingen in juni vastliepen. De bonden eisen onder meer een 'normale' loonsverhoging en de mogelijkheid om te kiezen voor een vierdaagse werkweek.

Vandaag staakten volgens de FNV zo'n 500 werknemers van DAF Trucks in Eindhoven en kwamen zo'n 600 stakende installateurs en liftmonteurs bijeen in Bunnik.

In de grootmetaal werken zo'n 150.000 mensen. De kleinmetaalsector biedt werk aan 325.000 mensen.

STER Reclame