NOS NieuwsAangepast

Studenten Inholland lopen vast op kwaliteitseisen

Een locatie van Inholland - Wikipedia

Honderden Inholland-studenten lopen vast bij het afstuderen. Dit komt doordat de kwaliteitseisen zijn verhoogd. Vooral studenten van de opleiding media en entertainmentmanagement in Haarlem, een van de opleidingen die in 2012 onder vuur lag omdat de kwaliteit ver onder de maat was, studeren moeilijk af.

20 procent haalt diploma

Met name studenten uit de lichting van 2008 lopen vast. Twee van die studenten, Kelly de Wendt en Merel Bruntink, voelen zich machteloos. "De lessen die wij de afgelopen 3,5 jaar hebben gehad, sluiten totaal niet aan op de eisen die nu worden gesteld. We snappen dat de opleiding beter moet, maar pas dan ook de lessen aan voor de 'oude stijl'-studenten." Volgens cijfers van Inholland heeft maar 20 procent van de studenten die vorig jaar begon met afstuderen aan de opleiding media en entertainmentmanagement een diploma behaald.

De school doet er volgens Doekle Terpstra, bestuurder van Inholland, alles aan om de studenten op weg te helpen. "Wat nu het geval is, is dat er een groep van vierdejaarsstudenten is die tussen wal en schip valt. Dat zijn honderden studenten. Ze zijn de oude garde maar moeten het doen met de nieuwe kwaliteitseisen. Dat is pijnlijk en ik begrijp hun boosheid. Daarnaast is er ook nog een groep van enkele honderen langstudeerders: dit zijn vijfde, zesde en soms wel negendejaarsstudenten. Ook voor hen wordt het lastig en de vraag is of ze het gaan halen. Ik erken dat de lat heel erg hoog is komen te liggen"

Doekle Terpstra - Wikipedia

Te makkelijk verstrekte diploma's

Inholland raakt in 2012 in opspraak, omdat de school te makkelijk diploma's zou verstrekken. Die ophef kost het bestuur de kop en leidt tot een landelijke discussie over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs. Later dat jaar noemt de NVAO, de organisatie die de kwaliteit van opleidingen vaststelt, scripties bij twee opleidingen opnieuw niet hbo-waardig.

Als de NVAO bij een volgende controle opnieuw scripties van een te laag niveau tegenkomt, moet Inholland de twee opleidingen, media en entertainmentmanagement en commerciële economie, schrappen.

Maar hoe moet het nu met oud-studenten Merel en Kelly? Zij zijn, doordat ze hun scriptie niet hebben kunnen afmaken, veel geld kwijt. En dat betekent: zowel de studiefinanciering als de OV-kaart terugbetalen. Hier laten de twee oud-studenten het niet bij zitten. Ze proberen een schadevergoeding te krijgen om zo het leed te verzachten.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl