1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Scherp wet tegen groomen aan"

De wetgeving over chatten met als doel seksueel getinte afspraken met kinderen te maken, moet worden uitgebreid. Dat zegt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen.

Nu kan een verdachte alleen worden opgepakt als hij op internet een kind verleidt dat jonger is dan 16 jaar. Dettmeijer wil dat het strafbaar wordt als een volwassene denkt dat hij met iemand te maken heeft die jonger is dan 16.

Zedenzaak Cuijk

Het voorstel van Dettmeijer maakt het inzetten van politieagenten die zich voordoen als pubers effectief. Het groomen van een politieagent levert nu geen straf op. Een proef van de politie om pedoseksuelen op het internet te betrappen met lokagenten is daardoor mislukt.

Gisteren werd bekend dat Frank R. uit Cuijk ervan wordt verdacht dat hij op internet 295 meisjes heeft verleid tot seksuele handelingen met zichzelf. Elf van hen zouden door de man zijn misbruikt.

Dettmeijer meent dat de wet achterloopt bij de werkelijkheid. De wet moet niet alleen de werkelijke, maar ook de virtuele wereld van kinderen en jongeren beschermen.

Lokpuber

Definitieve cijfers van het aantal gevallen van grooming (het op internet contact leggen met seksueel misbruik als doel) zijn er nog niet. De Nationaal Rapporteur is momenteel bezig met een onderzoek naar zedendelicten waarbij kinderen betrokken zijn.

De VVD wil al langer dat de wet wordt aangepast zodat de rechter straf kan opleggen aan pedoseksuelen die contact zoeken met een lokpuber. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie werkt aan een wetsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl