De Nobelprijs voor de literatuur is toegekend aan de Canadese Alice Munro (82).

Munro schrijft vooral korte verhalen. Het Nobel-comité noemt de schrijfster "de meester van het hedendaagse korte verhaal". De secretaris van de Zweedse Academie zei na de bekendmaking dat Munro "mensen op een fantastische manier kan portretteren".

Nederland

Munro is de 13e vrouw die de Nobelprijs voor de literatuur krijgt en de 27e Engelstalige auteur. In 2009 won ze de Man International Booker Prize voor haar hele oeuvre.

Veel verhalen van Munro spelen zich af in de Canadese regio Ontario, waar ze vandaan komt. Vaak staat het leven in een klein dorp centraal. Ook schrijft Munro veel over ingewikkelde relaties tussen mannen en vrouwen.

In het Nederlands vertaalde verhalenbundels van de Canadese zijn 'De liefde van een goede vrouw', 'Stilte', 'Het uitzicht vanaf Castle Rock' en 'Weg van haar'.

930.000 euro

De Nobelprijs voor de literatuur werd vorig jaar toegekend aan de Chinees Mo Yan. Vorige laureaten zijn de Zweed Tomas Tranströmer (2011), Mario Vargas Llosa uit Peru (2010), de Duitse Herta Müller (2009) en de Fransman Le Clézio (2008).

Aan de Nobelprijs is een bedrag van ongeveer 930.000 euro verbonden.

STER reclame