Laagste inflatie in een jaar tijd

Aangepast

De inflatie kwam in de maand september uit op 2,4 procent en dat is 0,4 procent lager dan in de voorgaande maand. Het is 12 maanden geleden dat de inflatie zo laag is geweest.

De gedaalde inflatie is te danken aan goedkopere kleding en benzine. Zo kostte een liter euro vorig jaar nog 1,82 euro, in september was de benzine 6 eurocent goedkoper. Ook de prijzen van levensmiddelen daalden en drukten zo de inflatie. Volgens het CBS is dat laatste onder meer het gevolg van de prijzenslag tussen de supermarkten.

Dalen

In juli piekte de inflatie nog op 3,1 procent. Voor een belangrijk deel wordt de hoge inflatie veroorzaakt door een reeks belastingverhogingen in het voorbije jaar, zoals de btw. Nederland is daardoor één van de landen in Europa met de hoogste inflatie. De gemiddelde inflatie in de eurozone ligt momenteel op 1,1 procent.

Het prijsopdrijvend effect door het gevoerde kabinetsbeleid zal de komende maanden stilaan uit de inflatiecijfers verdwijnen, waardoor de inflatie zal dalen tot naar verwachting een meer 'normalere' 1,5 procent.

STER Reclame