Meer dan ooit voelt Michel Vorm dat hij de nummer één onder de lat van het Nederlands elftal kan worden. Als de schijn niet bedriegt, begint de bijna 30-jarige doelman van Swansea City vrijdag tegen Hongarije voor de vijfde keer op rij in de basis.

"Onder Bert van Marwijk was altijd heel duidelijk wie de nummers één, twee en drie waren. Maar die tijden zijn veranderd onder Louis van Gaal, vanaf dag één heb ik het gevoel dat iedereen kans maakt om te spelen'', vindt Vorm.

Derde eindtoernooi

Als de oud-doelman van FC Utrecht fit en sterk blijft, begint hij volgend jaar in Brazilië aan zijn derde grote toernooi. Op het WK 2010 en EK 2012 was de doelman uit IJsselstein tweede keus achter de onbetwiste nummer één Maarten Stekelenburg. Vorm kende zijn plek, hij mocht alleen af en toe opdraven in een oefeninterland.

"In de periode onder Van Marwijk wist ik precies hoe het zat; ik deed mijn ding, trainde lekker en ging daarna weer naar mijn club. Maar met Van Gaal is alles anders geworden. Nu gaat het er om: wie is fit, wie doet het goed bij zijn club, wie is het beste in vorm?

"Op basis daarvan maakt de bondscoach een keuze. Ik ben nu veel meer bezig met het Nederlands elftal, ook bij mijn club zit Oranje in mijn achterhoofd. Dat is het verschil."

"Mijn kans gepakt"

In een jaar tijd heeft Van Gaal liefst vijf verschillende keepers gebruikt. Opvallend genoeg was Vorm de laatste die een kans kreeg. "Uiteindelijk heb ik het toch zelf afgedwongen. Nu zijn we vier interlands verder waarin ik steeds speelde, dus ik heb mijn kans wel gepakt denk ik."

Garanties zijn er echter nooit. "Iedereen beseft dat de vorm van de dag bepalend is. Reken maar dat als we na laatste oefeninterland in november weer naar onze clubs gaan, iedereen Oranje in het achterhoofd heeft. Geloof mij, alle jongens gaan keihard trainen om er in maart te staan."

Afgezien van de aanvoerders Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman is niemand onder Van Gaal zeker van zijn plek. De bondscoach gaat pas vanaf maart naar een vast elftal voor het WK toewerken.

"Iedereen geeft 100 procent"

"Van Gaal schroomt niet om je te passeren als je niet fit of uit vorm bent. Alles ligt open, iedereen moet er voor vechten. Dat merk je op de training, alles gaat op 100 procent'', zo merkt Vorm.

"Natuurlijk is het ook lekker om zeker te weten dat je gaat spelen, maar er zaten de afgelopen jaren wel eens jongens op de bank bij Oranje die eigenlijk beter in vorm waren. Ik vind het fijn zoals het nu gaat.''

STER reclame