NOS NieuwsAangepast

Premier Libië ontvoerd

De Libische premier Ali Zeidan is ontvoerd. Hij is uit een hotel in Tripoli meegenomen door gewapende mannen. Ooggetuigen hebben tegen CNN gezegd dat er niet geschoten is en dat de premier rustig werd meegenomen.

Buiten het hotel stond een konvooi auto's te wachten en daarin is Zeidan meegenomen. Er zijn inmiddels al foto's verschenen die zijn genomen tijdens de ontvoering van de premier. Daarop staat Zeidan zonder bril en met open shirt.

Ballingschap

Ali Zeidan trad vorig jaar oktober aan. Hij heeft na de val van de Libische leider Kadhafi de rust nog niet kunnen terugbrengen in het land.

De onafhankelijke politicus werkte vroeger als diplomaat op de Libische ambassade in India toen hij in 1980 brak met het Kadhafi-regime. Daarna bracht hij dertig jaar in ballingschap door.

Drukmiddel

Na de val van Kadhafi is het onrustig gebleven in Libië. Op veel plekken in het land hebben plaatselijke milities en stammen meer macht dan het centrale gezag. Volgens Afrika-journalist Gerbert van der Aa wordt de ontvoering mogelijk gebruikt als drukmiddel om eisen ingewilligd te krijgen.

Mogelijk heeft de ontvoering te maken met de arrestatie van de Libische al-Qaida-leider Abu Anas al-Libi. Hij werd vorige week opgepakt door Amerikaanse commandotroepen opgepakt in Libië. Veel Libiërs denken dat de Libische regering de Amerikanen heeft geholpen en daarom is er kritiek op het bewind. Een paar uur voor de ontvoering had Zeidan een ontmoeting met de familie van al-Libi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl