Het Nuon Solar Team van de TU Delft heeft de World Solar Race gewonnen. De Nederlandse auto, de Nuna7, passeerde even na twee uur Nederlandse tijd de finishlijn in het Australische Adelaide.

De race ging tussen het team uit Delft en het Japanse Tokai. De afgelopen dagen bleven beide teams voortdurend in elkaars nabijheid, maar tijdens het laatste stuk wist Delft uit te lopen op de Japanse concurrent.

Geen zon

De slotdag werd gekenmerkt door bewolking en regen. De teams konden hun batterijen daardoor amper nog opladen en moesten het doen met de resterende energie.

"Die laatste kilometers reden we met samengeknepen billen", zegt Adri Aarnoudse van team-Delft. "Je weet nooit of je nog een lekke band krijgt, of dat de regen iets doet met de elektronica. Toen we over de finish gingen was het dan ook een enorme ontlading."

Wereldbeker

"We wisten dat we een goede auto hadden, maar we zijn echt superblij dat we de wereldbeker weer mee naar Delft kunnen nemen", aldus Aarnoudse.

Delft maakte het verschil door in de raceauto 'concentrators' mee te nemen, platen met extreem efficiënte zonnepanelen. Tijdens tussenstops kwamen die extra platen tevoorschijn om maximaal te profiteren van het zonlicht.

Het is de vijfde keer dat het team uit Delft de overwinning binnensleept. De afgelopen twee edities legde het Japanse Tokai beslag op de eerste plek.

Goede Nederlandse prestaties

De World Solar Race gaat over 3000 kilometer en voert van Darwin naar Adelaide, dwars door het rode hart van Australië. De deelnemers kamperen langs de kant van de weg.

De Nederlandse deelnemers presteren goed. Het Solar Team Twente is derde geworden. Solar Team Eindhoven finisht pas over twee dagen, maar gaat aan kop in zijn klasse.

STER reclame