Minister Dijsselbloem van Financiën gaat niet naar Washington zodat hij bij het vervolg van de begrotingsonderhandelingen kan zijn.

Dijsselbloem werd bij de jaarvergadering van het IMF verwacht als voorzitter van de eurogroep. "Maar dit gaat nu even voor", zei de minister vannacht na afloop van de gesprekken.

Regierol

Premier Rutte zegt over het besluit van Dijsselbloem: "De minister van Financiën vindt het van belang dat hij invulling kan blijven geven aan zijn regierol. Hij geeft leiding aan het ministerie waar alle berekeningen worden uitgevoerd en hij voert de gesprekken met de financiële specialisten van de fracties."

Over het besluit van GroenLinks om de onderhandelingen te verlaten zegt Rutte: "We wisten dat bij die partij een worsteling zat. Ik dacht dat we eerder wel een brug konden slaan, maar dat bleek dus niet zo te zijn." Volgens de premier zijn de onderhandelingen niet moeilijker of makkelijker geworden. "De vraagstukken zijn nog even groot."

Niet makkelijk of moeilijker

"Respect daarvoor, hij zegt een belangrijke reis af, maar dat geeft ook de urgentie aan", reageerde D66-leider Pechtold op het besluit van Dijsselbloem. Pechtold wilde niet ingaan op eventuele vorderingen die zijn gemaakt. Wel denkt hij dat het mogelijk is om dit weekend of vlak daarna een resultaat te bereiken. Hij herhaalde dat het wat D66 betreft gaat over hervormingen en het creëren van werkgelegenheid.

"We maken wel vervolgstappen", zei SGP-leider Van der Staaij. Dat GroenLinks niet meer meedoet, maakt het volgens hem niet makkelijker of moeilijker. "Wat ik vaststel, is dat we met partijen aan tafel zitten die eruit willen komen."

Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie: "De partijen die over zijn gebleven willen echt door met deze gesprekken. Maar het zijn grote vraagstukken, en we hebben meer tijd nodig om ze door te spreken." Volgens Slob zouden de partijen snel tot een vergelijk kunnen komen, maar kan het ook nog dagen duren.

Binnen afzienbare tijd

"We willen een eind aan de onzekerheid die mensen thuis nu hebben. We werken daar hard aan, maar we zijn er nog niet", zei VVD-fractievoorzitter Zijlstra. Hij noemde de beslissing van minister Dijsselbloem om niet naar de belangrijke IMF-vergadering te gaan een moeilijk besluit. "Maar ik heb daar respect voor."

PvdA-leider Samsom zei over het besluit van Dijsselbloem: "Hij hecht waarde aan de vorderingen die we hier boeken op weg naar een akkoord. Dat kan binnen afzienbare tijd, ik ben optimistisch over de afloop."

De onderhandelingen op het ministerie van Financiën met het kabinet, de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn rond 0.45 uur geëindigd, zonder akkoord dus.

STER reclame