Yellen: meer doen voor economie

Aangepast

President Barack Obama heeft Janet Yellen officieel voorgedragen als president van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten. Hij noemde haar een van de meest vooraanstaande economen en beleidsmakers van het land.

Yellen zei dat er meer moet gebeuren om de Amerikaanse economie te versterken, al is er volgens haar de laatste tijd vooruitgang geboekt.

Eerste vrouw

Yellen is, als de Senaat akkoord gaat met haar benoeming, de eerste vrouw aan het hoofd staat van de machtige 'Fed'. Ze neemt het roer in februari over van Ben Bernanke. Zij was de laatste jaren al vice-voorzitter van de Fed.

De 67-jarige Democraat Yellen was de belangrijkste kandidaat nadat voormalig minister van Financiën Lawrence Summers zich vorige maand terugtrok wegens gebrek aan steun bij de Republikeinse oppositie.

Geweldige keuze

Summers sprak van een "een geweldige keuze. Ik heb haar altijd bewonderd en veel van haar geleerd, sinds ik in 1976 mijn eerste college macro-economie van haar kreeg".

Voorzitter Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verheugt zich erg op de komst van een vrouw als centralebankpresident. Volgens een woordvoerder "zal zij zich niet meer zo eenzaam voelen'' tijdens vergaderingen, waarbij doorgaans vooral mannen aanwezig zijn.

Beleid

Yellen staat bekend als een groot voorstander van agressief beleid om de werkloosheid omlaag te brengen. Zo sprak ze in 2012 haar steun uit voor een constructie waarbij het lage rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank wordt gekoppeld aan een inflatie- en werkgelegenheidsdoel. Ze is een van de bedenkers van de pogingen van de Fed om de rentestanden op recordlaagte te houden om de economie te stimuleren.

Ze zal naar verwachting hetzelfde beleid voeren als Bernanke. Hij kampte in zijn acht jaar als Fed-baas met de ergste economische crisis sinds de jaren dertig en ontwikkelde na de financiële crisis in 2008 uitzonderlijke programma's om het bankensysteem te redden. De Fed leende geld aan banken nadat de kredietmarkten bevroren, bracht de rente terug tot bijna nul en kocht voor miljarden aan langlopende staatsleningen op.

Vorige banen

Janet Louise Yellen (1946) was tijdens het presidentschap van Bill Clinton voorzitter van de council of Economic Advisers, het belangrijkste adviescollege van het Witte Huis op het gebied van economische politiek.

In 2009 was ze stemgerechtigd lid van de Federal Open Market Committee (FMOC), dat onderdeel is en toezicht houdt op het monetaire beleid van de Fed. Ze is daarnaast emeritus professor aan de Universiteit van Californië.

STER Reclame