NOS NieuwsAangepast

Borodin tevreden met excuses

De Russische diplomaat Dmitri Borodin is "tevreden" met de Nederlandse excuses voor zijn aanhouding en detentie door de politie in Den Haag. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Tegen de radiozender Voice of Russia zei Borodin dat Nederland "het juiste heeft gedaan in het licht van de verplichtingen onder het internationale recht''. Hij voegde eraan toe dat hij hoopt dat er een einde komt aan "de modder die over mijn gezin is uitgestort door de Nederlandse pers".

Arrestatie

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken bood eerder vandaag excuses aan voor de arrestatie van de diplomaat, afgelopen zaterdag. De Russische president Poetin had die verontschuldigingen gisteren geëist. Timmermans erkende dat de Rus volledige immuniteit en diplomatieke onschendbaarheid geniet en zei dat Nederland en Rusland in gesprek blijven over de afhandeling.

De diplomaat werd gearresteerd nadat zijn buren in Den Haag hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn kinderen behandelde. Na een paar uur werd hij vrijgelaten.

Nederland-Ruslandjaar

2013 is uitgeroepen tot het Nederland-Ruslandjaar, waarin de twee landen hun eeuwenoude betrekkingen benadrukken. "We hebben dit het 'jaar van de vriendschap' genoemd. Ik hoop dat het echt zo'n jaar wordt", benadrukte Borodin.

Interfax meldde eerder dat Rusland de Nederlandse excuses heeft ontvangen. Of de Russen die accepteren, is nog niet duidelijk. Volgens het persbureau heeft Nederland beloofd de resultaten van het Nederlandse onderzoek naar de zaak aan Rusland te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl