NOS NieuwsAangepast

Amnesty: Sovjetpraktijken Rusland

Een rechtbank in Rusland heeft bevolen dat een criticus van president Poetin moet worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. De man, Michail Kosenko, werd vorig jaar mei opgepakt bij een groot protest tegen Poetin.

Amnesty International heeft uiterst kritisch gereageerd op het vonnis. De mensenrechtenorganisatie zegt dat Rusland hiermee terugkeert naar de tijd van de Sovjetunie, toen dissidenten de mond gesnoerd werd door gedwongen opnames.

Gevaar voor samenleving

Volgens de advocaat van Kosenko oordelen psychiaters dat zijn cliënt een gevaar vormt voor de samenleving, maar is onduidelijk waar ze dat op baseren. Wel erkent de advocaat dat Kosenko in het verleden psychische problemen heeft gehad.

Ook Amnesty, dat het proces heeft bijgewoond, zegt dat het oordeel van de psychiaters onvoldoende onderbouwd is. Het vonnis zou betekenen dat Kosenko zijn vrijheid voor onbepaalde tijd wordt afgenomen.

Agenten aangevallen

Het protest van vorig jaar mei, kort voor de inauguratie van Poetin, liep uit op gewelddadigheden. Volgens de Russische autoriteiten werden agenten door betogers aangevallen. Volgens de oppositie lokten de ordetroepen een confrontatie uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl