NOS NieuwsAangepast

"Beatrix moest speech aanpassen"

De toenmalige koningin Beatrix heeft van premier Rutte in 2010 haar kersttoespraak drie keer moeten aanpassen, omdat er dingen instonden waar PVV-leider Wilders het niet mee eens was. Daardoor heeft ze dingen niet gezegd, terwijl ze dat wel wilde. Dat zegt dichter Huub Oosterhuis, die een goede vriend is van de Oranjes, schrijft Trouw.

Kort na de kersttoespraak luchtte Beatrix haar hart bij Oosterhuis. De tekst was volgens Oosterhuis "eigenlijk een anti-Wilders-speech". Rutte ging niet akkoord met de tekst: "Ze heeft haar tekst drie keer naar Rutte moeten sturen en moeten bijstellen. Het was natuurlijk Wilders die meelas. Of Rutte was bang voor een nummer van Wilders".

Boos

Volgens Oosterhuis was Beatrix zo boos over de "betutteling", dat ze de opname van de kersttoespraak een uur heeft onderbroken om met de hond in de tuin te wandelen.

Oosterhuis zei al eerder dat de kersttoespraak in 2010 moest worden aangepast, maar moest die opmerking intrekken omdat er ophef over was ontstaan. Deze keer staan de uitspraken in een biografie van Oosterhuis die binnenkort uitkomt. De dichter heeft de uitspraken geautoriseerd, schrijft Trouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl