NOS NieuwsAangepast

Obama haalt uit naar Republikeinen

President Obama heeft de Republikeinen gezegd dat hij graag met hen wil onderhandelen, maar daarvoor moet eerst de 'shutdown' opgelost worden en het schuldenplafond worden verhoogd. Dat zei hij vanavond tijdens een persconferentie.

Volgens Obama moeten de Republikeinen "hun werk doen": ze moeten de overheid weer openen en het schuldenplafond verhogen. De Verenigde Staten hebben nu al meer dan een week te maken met een 'shutdown', waardoor alle niet-essentiele overheidsdiensten gesloten zijn.

Telefoongesprek

De Republikeinen willen voorwaarden verbinden aan de steun voor de verhoging van het schuldenplafond. Ze willen dat Obamacare vertraagd wordt, en dat er meer wordt bezuinigd.

Obama vertelde de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner in een telefoongesprek dat hij wel wil onderhandelen, maar niet als de Republikeinen het schuldenplafond als pressiemiddel gebruiken.

Krankzinnig en catastrofaal

Hij bekritiseert de Republikeinen omdat ze niet met serieuze voorstellen komen. Hij weigert met hen te praten zolang Boehner door zijn partij gedwongen wordt de Amerikaanse economie te bedreigen. Betaalbare gezondheidszorg heeft volgens Obama niets te maken met het openhouden van de overheid, of met het betalen van de nationale rekening.

Als de Amerikaanse overheid op 17 oktober het schuldenplafond niet heeft verhoogd, kan zij niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Dat schaadt volgens Obama de geloofwaardigheid, en is "krankzinnig en catastrofaal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl